Наповнювач для дивану - який обрати?

Дата публікації : 2021-08-11

1143
Наповнювач для дивану - який обрати?

  Наповнювачі для м'яких меблів визначають тривалість експлуатації виробів, їх зручність, вартість і збереження форми. Компанія "Меблевий Майстер" пропонує широкий асортимент наповнювачів для м'яких меблів, розібратися в яких допоможе огляд відмінних властивостей найбільш популярних різновидів.

 

Які типи наповнювачів для м'яких меблів існують?

 

  Пружинні - містять в собі спеціальні блоки для забезпечення стійкості форми меблів. У сучасній продукції зустрічаються рідше безпружинні, але попит на них залишається. Оптимальним вибором є вироби з незалежними блоками, які відрізняються по діаметру пружин (в середньому - 5-6 см) і доповнюються шарами поліуретану, повсті, ватину або кокосової койри для м'якості. Переважно такі наповнювачі використовують у виробництві класичних ліжок, диванів, крісел-трансформерів.

 

  Безпружинні - різні матеріали, які розміщують всередину м'яких меблів без додаткових металевих вставок. В основному фірми-виробники вибирають пінополіуретан, який може бути блочним (листовим) або формованим (литим). Окрім нього в меблевій промисловості застосовують натуральний латекс, який відрізняється пористістю структури, синтепон, синтепух і холлофайбер. В усіх типів є як переваги, так і недоліки - про них необхідно мати уявлення кожному покупцеві. Якщо вибирати наповнювач для стільців, дивана або крісла навмання або тільки керуючись ціною, то через пару місяців або років доведеться мати справу з продавленими сидіннями, підлокітниками і спинками, що втратили привабливий зовнішній вигляд.

 

Наповнювач для дивана - який обрати?

 

  Однозначно визначити ідеальний наповнювач для дивана досить складно. Але, якщо судити по поєднанню властивостей (надійність, якість, довговічність, стійкість до навантажень, біозахист і ціна), то можна виділити 7 найпривабливіших варіантів диванних наповнювачів :

  Пінополіуретан (ППУ). Входить до складу більшості виробів, забезпечує високий рівень комфорту, доступний в різних цінових категоріях, підходить для дитячих меблів. Більшість виробників меблів використовують еластичний пенополиуретан, що має усі необхідні гігієнічні висновки. ППУ отримують шляхом змішування декількох синтетичних полімерів. Залежно від технології виробництва утворюється матеріал різної якості і щільності - для диванного наповнення щільність має бути досить великою (не нижче 30 кг/м3). Пінополіуретан екологічно чистий, для здоров'я безпечний, довговічний, пружний і забезпечує хороший баланс м'якості/жорсткості. Цей матеріал не накопичує пил, швидко відновлюється після деформації, пропускає вологу і повітря, здатний витримувати досить тривале навантаження. Для спинки, підлокітників і сидіння використовують ППУ різної щільності.

 

   Натуральний латекс. Безпечний і еластичний матеріал з ортопедичним ефектом. Латекс переважно використовується в люксовых моделях диванів. Також його використовують в ортопедичних матрацах. Свої властивості латекс зберігає упродовж 20 років. Він оптимально повторює контури людського тіла, гасить вібрацію, правильно розподіляє навантаження, за рахунок чого забезпечується повноцінний відпочинок. Матеріал дуже швидко відновлює форму, гипоаллергенен, нетоксичний, прекрасно пропускає повітря. Виготовляють латекс з соку каучукових рослин - цим пояснюється його висока ціна. Якщо ви віддаєте перевагу натуральним матеріалам і не маєте фінансових обмежень, варто звернути увагу на дивани з цим наповнювачем.

 

   Незалежні пружини. Дозволяють гарантувати відмінну точкову підтримку тіла, вважаються найбільш ергономічними. "Pocket spring" - це більш продвинута пружинна технологія. У такому блоці кожна пружина має свою нішу - вона зашита в чохол з щільного матеріалу. Не з'єднуючись з сусідами, пружини відгукуються виключно на навантаження, яке робиться безпосередньо на них. Це дозволяє матрацу ідеально повторювати контури тіла, забезпечувати правильне положення хребта, надавати комфорт незалежно від того, в якому положенні сидить або лежить власник дивану.

 

  Синтепух. Цей наповнювач є пухнастим силіконизованим або гранульованим волокном - штучний пух, що складається з 100% поліестеру. Має пружинисту структуру, що дозволяє йому довгий час зберігати і швидко відновлювати форму. Синтепух "дихає", добре зберігає тепло, не скачується, не боїться води. Матеріал м'який, легкий, пружний і екологічний. У сфері м'яких меблів найчастіше застосовується для наповнення спинок і підлокітників, а також в якості наповнювача декоративних подушок.

 

  Синтепон. Дуже популярний і поширений матеріал. Багато диванів бюджетного класу в якості наповнювача мають синтепон. Він надає меблям м'якість і пружність, гігроскопічний, екологічно чистий, не схильний до утворення грибка. Основний недолік синтепона - це його недовговічність. При тривалій, а також інтенсивній експлуатації синтепон неухильно втрачає свої властивості, перестає відновлювати форму, внаслідок чого на поверхні дивана з'являються характерні вм'ятини і нерівності. Найдоцільніше використовувати синтепон у поєднанні з іншими наповнювачами, наприклад ППУ.

 

  Кокосова койра. Якісна кокосова койра має ряд переваг, серед яких тривалий термін служби без появи неприємного запаху і процесу гниття. Наповнювач з цього матеріалу прогинається під вагою людини, повторюючи його контури, але, не примушуючи його цілком занурюватися. Завдяки своїй пружності і в той же час жорсткості наповнювач піклується про здоров'я опорно-рухової системи. Такий матеріал, як якісна кокосова койра, чудово пропускає повітря і при цьому має відмінні теплообмінні характеристики. Важливо зазначити також і недоліки цього наповнювача, серед яких слід виділити, погане вбирання вологи, що може привести до неприємних відчуттів під час сну і відпочинку.

 

  Ватин - найбільше цінується матеріал з бавовни. Такий наповнювач поглинає шум, це екологічно чистий матеріал, який не виділяє в повітря токсичних речовин, не призводить до розвитку алергічних реакцій, довгий робочий ресурс, стійкість до зношування і практичність, стійкий до розривів. Гігроскопічний. Волога добре вбирається, але при цьому швидко випаровується. Ватин має добру теплоізоляцію. Матеріал здатний забезпечити потрібну жорсткість усієї поверхні спального місця, а також допомогти хребту прийняти зручне анатомічне положення, має підвищену теплопровідність і натуральність, відмінно поєднується з пінополіуретаном і не вбирає вологу, хоча не дуже добре тримає форму.